Pàgines

dijous, 24 de setembre del 2009

PROSPECCIÓ ETNOBOTÀNICA, Llavors de varietats locals

tomàquet bombeta groc tomàquet negre
Aquest setembre s'entrega la memòria de la prospecció etnobotànica i revalorilització del patrimoni genètic agrícola, que s'ha anat realitzant durant l'any 2009, prospecció que amplia i complementa la que ja es va realitzar l'any 2007.
El grup de treball està format per tres persones vinculades a l’agricultura ecològica i a la recuperació de varietats antigues. Anna Baselga: biòloga que col·labora amb l’Escola Agrària de Manresa. En aquesta prospecció s’ha encarregat dels municipis d'Ullastrell, Rellinars, Castellbell i el Vilar, Marganell, Manresa, Viladordis, el Pont de Vilomara, Rocafort i Mura. Adrià Garriga: masover del Marquet de les Roques, vinculat a l’agricultura ecològica des de fa més de 15 anys. Ja va participar en l’estudi del 2007 visitant els restauradors i procurant que coneguessin i utilitzessin les varietats locals. En el present estudi ha aprofundit en la prospecció de Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall i Sentmenat.
Ester Casas: viu i treballa a Les Refardes multiplicant i valorant agronòmicament llavors de varietats antigues. És la responsable de coordinar i dirigir la prospecció i ha estat realitzant la valoració agronòmica de les varietats trobades al 2007.
Així doncs, a les onze poblacions prospectades al 2007 hi podem afegir les 15 prospectades enguany i les 72 cases o persones , sense contar les zones d’hortets en les que s’ha preguntat.
Les varietats recollides en aquesta prospecció són les de les llavors que els pagesos que s’han visitat han entregat. Hi afegim els comentaris agronòmics que considerem d’interès.
Naturalment, aquestes llavors s’hauran de valorar agronòmicament comprovant les seves característiques i contrastant-les amb les varietats que ja estan al catàleg de varietats antigues de Les Refardes.
Podeu consultar el cataleg i ampliar informació en aquest enllaç http://www.lesrefardes.com/
La terra del Marquet
Masoveria del Marquet de les Roques