Pàgines

dimarts, 30 de març del 2010

LES ARRELS, L'ESTOMAC DE LA PLANTA

Ja comentàvem en l'anterior entrada del bloc, la importància vital en agricultura ecològica, d'un bon treball del sól abans de plantar.

És aquest un treball que cal anar-lo fent amb temps i de manera progressiva, en dies diversos si cal ,   i estant molt atent a l'estat de la terra. Observant, quin treball li hem de fer, si cal o no entar amb la motoaixada, en quina profunditat, quants dies deixarem entre passada i passada... dependrà, de l'estat de la terra, de la seva humitat...

Per entendre-ho, ens agrada parlar de la terra com a estomac de la planta, sent  la base de la seva salut. Les arrels (igual que les fulles, tot i que en diferent mesura) respiren  i per tant, necessiten oxígen.
Les arrels, com les persones, s'alimenten i si ho fan correctament, funcionen millor.

En agricultura convencional, centren la importància, en la higene, desinfecten  amb productes la terra, la deixen "neta", i tenen tot un sistema de fetirrigació que fa que alimenti la planta. Ho fa però, artificialment i sobre un terra, que de tant higenitzat, està mort.

En agricultura ecològica, busquem el contari, diversitat, és a dir que els "bitxos" (microorganismes, cucs...) treballin, com en un ric sotabosc, creant un ecosistema, i equilibrant la terra.
Si pensem de nou, en la compatariva de l'estomac, veurem la gran  riquesa de vida i "bitxos" diversos que hi tenim nosaltres dins l'estomac.