Pàgines

dimarts, 30 de març del 2010

LA SEMBRA DE LES PATATES.

El camp on voliem sembrar les patates aquest any,  estava xop, així que vem fer-hi diverses passades superficials amb la motoaixada i el tractor (en dies diversos) per tal d'airejar la terra i que s'assequés.

La dificultat estava, en haver d'entrar al camp, per airejar i alhora no passar-nos gaire, pel risc de fer el que se'n diu, una sola d'arada o terrossos, ja que quan  aquests, s'assequen, queden molt durs i dificuten la respiració de les arrels i la planta.  

Finalment,  vam deixar  un sòl en bones condicions (en l'entrada posterior del bloc, parlarem de la  importància de treball previ del sòl en agricultura ecològica).

Per abonar, vam utilitzar fems de gallina reposats (de fa un any) de la granja la Roca de la Vall d'Horta, on fan ous ecològics, amb la qual cosa, ens afavorim d'un fem òptim i a més, del tot proper.




Amb la motoaixada vam fer-hi els solcs i seguidamnet vam sembar les patates.

Cal pensar, que un mes, mes i mig abans de sembrar les patates,  cal escampar-les en un lloc  fosc i fresc per tal que grillin. Va bé, que siguin patates de sembra de muntanya, que vinguin d'un lloc més alt , ja que així, t'assegures una patata més neta de plagues i més vigorosa.

Per sembrar-les, caldrà previament tallar-les a troços, vigilant que en cada troç hi hagi dos o tres ulls.

Les sembrarem en el solc que hem fet, intentant, que els ulls quedin cap amunt, tot i que si en plantes molta quantitat, i encara que ho facis manualment, és aquest un detall difícil d'aconseguir.

            


Per últim, anirem invertint el solc progressivament.

No les regarem fins que despuniti el primer brot tendre, cal  sembrar-les, doncs sobre un sòl amb certa humitat.