Pàgines

diumenge, 15 de novembre del 2009

ENS VISITEN DESDE PALAU SOLITÀ

El Dissabte al matí, van venir, desde Palau Solità i Plegamans, un grup de persones a fer una visita-taller sobre el cultiu de la mongeta del ganxet. Ho feren, dins un programa promogut pel departament de medi ambient de l'Ajuntament de Palau.
Després d'una visita al que és la casa-museu del Marquet de les Roques, vam centrar-nos propiament a les activitats de la Masoveria entorn la mongeta.

L'Adrià, va explicar el cultiu en ecològic d'aquest llegum per fer després un taller pràctic de la batuda.

Primer, van portar les mongeteres ben seques, a l'era. Un cop allà, van trepitjar-les fort per tal que les mongetes anessin caient. Aquí veiem unes fotos, dels més atrevits, agafant la forca per picar i remoure amb força les mongeteres.

Aquest és el sistema més manual (i divertit pels nens!). Quan tenim grans quantitats de mongetera, el que fem , es aixafar-les amb el tractor (ja penjarem fotos quan fem la gran batuda!).

Un cop van tenir les mongeteres marejades amb la forca, de nou els més treballadors (Ferran, Emma i la seva enèrgica mare), van agafar un raspall, per tal d'anar separant la baina, que havia quedat a dalt, de la mongeta (que queda a sota, doncs pesa molt més). Un cop s'han fet les dos piles... Agafem la de la mongeta i la passem pel sedàs. Mireu que bé ho fa el Ferran! Quedant així, la mongeta neta i apunt d'embossar-la, cosa que l'Emma va fer amb moltíssima concentració! Que tingueu BON PROFIT! I recordeu, que per coure-les, va bé deixar-les una nit en remull (tot i que aquestes són tendríssimes), i l'endemà posar-les amb aigua freda i a foc MOLT baix, per tal que es coguin sense cap pressa i molt lentament.
A tots, va ser un plaer, compartir amb vosaltres aquest matí ple de gestos senzills i autèntics, tal i com són les feines de pagès. GRÀCIES!

1 comentari:

Unknown ha dit...

Tot just dos dies desprès de la visita vaig veure-la publicada. Què puc dir?. Soc la mare dels nens. Encara m'eixugo les baves.
La visita va estar força interesant. Tant l'indret, el tracte rebut com les explicacions van estar del més cordial, col.loquial, entenedor i participatiu. Una excel·lent, agradable i enriquidora experiencia pels menuts i no tant menuts.

No deixeu de compartir tot això amb la resta del món.