Pàgines

dimarts, 30 de març del 2010

CEBES




Tot i el vent d'avui, la primavera s'olora arreu. El sol radiant, fa brillar la terra ben pentinada, els motors hortícoles s'engeguen, ja tenim el camp de patates,  les cebes... el paisatge dels horts de la Masoveria del Marquet, deixa enrrere aquest llarg hivern, i ja comença a tenir color verd!





Hem plantat cebes de Figueres i Baboses (no oblideu, fer els primers dies, després de plantar, uns regs abundants i generosos, si fessiu l'hort amb nens, repasseu el seu reg, un bon arrelament ara, és bàsic) .


 

La flor de cirerer, a punt d'esclat!

LES ARRELS, L'ESTOMAC DE LA PLANTA

Ja comentàvem en l'anterior entrada del bloc, la importància vital en agricultura ecològica, d'un bon treball del sól abans de plantar.

És aquest un treball que cal anar-lo fent amb temps i de manera progressiva, en dies diversos si cal ,   i estant molt atent a l'estat de la terra. Observant, quin treball li hem de fer, si cal o no entar amb la motoaixada, en quina profunditat, quants dies deixarem entre passada i passada... dependrà, de l'estat de la terra, de la seva humitat...

Per entendre-ho, ens agrada parlar de la terra com a estomac de la planta, sent  la base de la seva salut. Les arrels (igual que les fulles, tot i que en diferent mesura) respiren  i per tant, necessiten oxígen.
Les arrels, com les persones, s'alimenten i si ho fan correctament, funcionen millor.

En agricultura convencional, centren la importància, en la higene, desinfecten  amb productes la terra, la deixen "neta", i tenen tot un sistema de fetirrigació que fa que alimenti la planta. Ho fa però, artificialment i sobre un terra, que de tant higenitzat, està mort.

En agricultura ecològica, busquem el contari, diversitat, és a dir que els "bitxos" (microorganismes, cucs...) treballin, com en un ric sotabosc, creant un ecosistema, i equilibrant la terra.
Si pensem de nou, en la compatariva de l'estomac, veurem la gran  riquesa de vida i "bitxos" diversos que hi tenim nosaltres dins l'estomac.


LA SEMBRA DE LES PATATES.

El camp on voliem sembrar les patates aquest any,  estava xop, així que vem fer-hi diverses passades superficials amb la motoaixada i el tractor (en dies diversos) per tal d'airejar la terra i que s'assequés.

La dificultat estava, en haver d'entrar al camp, per airejar i alhora no passar-nos gaire, pel risc de fer el que se'n diu, una sola d'arada o terrossos, ja que quan  aquests, s'assequen, queden molt durs i dificuten la respiració de les arrels i la planta.  

Finalment,  vam deixar  un sòl en bones condicions (en l'entrada posterior del bloc, parlarem de la  importància de treball previ del sòl en agricultura ecològica).

Per abonar, vam utilitzar fems de gallina reposats (de fa un any) de la granja la Roca de la Vall d'Horta, on fan ous ecològics, amb la qual cosa, ens afavorim d'un fem òptim i a més, del tot proper.




Amb la motoaixada vam fer-hi els solcs i seguidamnet vam sembar les patates.

Cal pensar, que un mes, mes i mig abans de sembrar les patates,  cal escampar-les en un lloc  fosc i fresc per tal que grillin. Va bé, que siguin patates de sembra de muntanya, que vinguin d'un lloc més alt , ja que així, t'assegures una patata més neta de plagues i més vigorosa.

Per sembrar-les, caldrà previament tallar-les a troços, vigilant que en cada troç hi hagi dos o tres ulls.

Les sembrarem en el solc que hem fet, intentant, que els ulls quedin cap amunt, tot i que si en plantes molta quantitat, i encara que ho facis manualment, és aquest un detall difícil d'aconseguir.

            


Per últim, anirem invertint el solc progressivament.

No les regarem fins que despuniti el primer brot tendre, cal  sembrar-les, doncs sobre un sòl amb certa humitat.


divendres, 26 de març del 2010

TENIM NOU COL.LABORADOR!

Avui us volem presentar en JORDI SANVICENS ( 23/08/83 a Terrassa) , és enòleg, treballa actualment com a enòleg adjunt a Can Suriol, i des de fa unes setmanes col.labora de manera puntual amb nosaltres aportant la seva experiència, i coneixaments d'enologia, a part del seu apassionament pel tema i el seu convenciment  de treballar per recuperar la vinya en el paisatge vallesenc.

En Jordi,  defensa la seva  ferma voluntat de: Fomentar varietats autòctones de la zona., fomentar l'agricultura ecològica,  aprofitar el llegat que tenim, per actualitzar i modernitzar el què abans eren grans vins perquè, ara, tornin a ser-ho i  contribuïr a aconseguir un paradigma bucòlic i realista.

Principis que encaixen amb el nostre fer i als que nosaltres, des de la Terra del Marquet, hi afegiriem a més, aconseguir dignificar i posar al lloc que es mereix la pagesia.

El treball en xarxa i en grup ens apassiona, fa crèixer i enriqueix, amb noves mirades, els projectes.



dijous, 25 de març del 2010

ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORS DEL VALLÈS OCCIDENTAL

Per tal de promocionar els productes agroalimentaris locals i de qualitat, entre  productors diversos del Vallès Occidental hem creat una Associació, a fi i efecte d'unir esforços i  donar ressó a la importància de consumir productes de qualitat i locals, i al compromís, com a productors de fer-ho de manera, sostenible, amb  cultiu ecològic o amb pràctiques tradicionals en el cas del  elaboradors. 

Us presento els  membres: MASIA CAN OLIVERÓ de Castellbisbal :  Horta i fruita eològica, TOT TECA de Sabadell : pans diversos, PASTISSERIA MUNTADA de Castellar, NúRIA HERNÁNDEZ d'Ullestrell: mató i recuit, CANSALADERIA CASANOVAS de Terrassa i VIVET de Sentmenat, amb botifarres i embotits, el CELLER D'ULLESTRELL, vins i olis i  LA TERRA DEL MARQUET, Masoveria del Marquet de les Roques. 

Us convido a visitar la nostra web:   http://www.mestresproductorsvocc.cat/

LA PODA

Dies abans de la nevada, vam estar  podant els ceps que vam plantar el març passat. Aquí us poso dos exemples, del procediment seguit amb dos ceps.

Aquest és l'un:



















I aquest és l'altre:




















Amb tanta neu i pluja, els camps estàn ben molls. S'ens retrassa i acumula la feina, pronostico una setmana santa sense vacances! Cal desherbar la vinya del març passat, plantar la nova hectarea d'Ull de llebre i sembar ja les patates! Això últim, d'aquest divendres (amb permís de la pluja) no passa!

dilluns, 15 de març del 2010

CAN BOTAFOC

La Xerrada del passat dissabte a Can Botafoc de Castellar, va ser un plaer.

Per la gentada interessada en el tema i per la seva atenció. Tanta va ser la participació, els dubtes, les preguntes, les aportacions, que la part pràctica va quedar molt reduÏda per manca de temps, així que ja vam quedar, sense concretar data, que desprès d'estiu, quan tinguessim força material de l'hort per treure'n llavor, fariem un taller exclusivament pràctic per tal d'aprendre a treure  la llavor de cada una de les diferents plantes.

Gràcies  a tots i totes!

divendres, 12 de març del 2010

ELS DIMECRES ANEM A L'HORT AMB LA XAMBA!

Pels Xamebros, dimecres és un dia especial, ja que per la tarda, van a l'hort que tenen al Ripoll i l'Adrià els acompanya! ... i així, tocant la terra i treballant l'hort, aprenen en la  pràctica els principis de l'agricultura ecològica.

Xamba, és un centre de salut mental de Sabadell. Treballant amb ells, compaginem dos vessants que ens apassionen, el social i l'hortícola.

Últimament hem enllaçat uns dimecres de pluja, neu i fangueig, i hem hagut de fer classes més teoriques al centre. Han anat bé, però, per planificar conjuntament l'hort, com el distribuirem i el que hi plantarem,  tot fent un mural que quedarà penjat a la caseta d'eines que tenen a la parcel.la, també hem vist moltes fotografies d'horts, per tal que anessin  agafant idees, de com els agradaria que fos l'hortet de la  Xamba.

Tot i que sovint es queixen del fred i el cansament que suposa treballar la terra, els Xamberos es senten orgullosos del que van creant.

dijous, 11 de març del 2010

NEU


La tempesta de neu del passat dilluns:



L'absoluta calma d'un Marquet aïllat el dimarts:
                           

XERRADA TALLER sobre llavors de varietats locals

Aquest proper dissabte 13 de març, de 10:30 a 12 hores, farem una xerrada-taller sobre les llavors de varietats locals, a Cal Botafoc de Castellar (C/ Sant Llorenç, nº 7).

Us hi esperem!