Pàgines

diumenge, 26 d’abril del 2009

QUE FEM A LA MASOVERIA DEL MARQUET

HORTA I VINYA ECOLÒGICA
CURSOS I TALLERS SOBRE L'HORT. Som l'Adrià i l'Àngela, vivim a la Masoveria del Marquet de les Roques, gestionem aquest equipament propietat de la Diputació de Barcelona, cuidant l'entorn i els seus horts.
L'Adrià, va compaginar els estudis de filosofia amb l'ofici de pagès, dedicant-se a la seva vocació en l'agricultura ecològica desde fa més de quinze anys. S'ha format en cursos diversos i moduls formatius al llarg d'aquests anys, l'últim dels quals ha sigut el Màster en viticultura i enologia ecològica, durant el 2008-2009, a l'INCAVI.
Com a feines a destecar, en concret, s'han recuperat les feixes de l'entorn del mas, que es trobaven abandonades. S'han vallat amb pastor elèctric i s'hi ha aconduït el reg. En aquestes petites nou feixes, s'hi duu a terme horta en cultiu ecològic, i es treballa en la idea de que serveixin de marc pràctic per a futurs cursos d'horta que es portin a terme de cara a la primavera.
Des de la Masoveria del Marquet, es treballen altres camps de la Vall d'Horta, propietat també de la Diputació de Barcelona, fent cultius en ecològic de cigró i mongeta del ganxet.
El projecte més ambiciós, però, és la recuperació de la vinya a la Vall d'horta. Enguany es plantà gairebé una hectàrea de la varietat autòctona Picapoll. En els darrers anys, i de manera progressiva, es plantaràn un total de 4'37 hectarees de vinya de diferents varietats, distribuides en camps propietat de la Diputació de Barcelona. Sempre prioritzant el culiu de varietats locals, adaptables al terreny i a la nostra filosofia de marcat interés paisatgístic i de recuperació del cultiu tradicional, treballant desde la base de l'agricultura ecològica. Amb aquest projecte s'intenta així recuperar el paisatge tradicional d'aquest indret que es troba dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i que va estar afectadíssim en el greu indenci del 2.003.
A més es duuen a terme treballs puntuals de recuperació forestal, i l'Adrià ho compagina amb feines fora del mas, sempre vinculades a l' agroecologia, és assesor dels horts de les Escoles de Sabadell dins el programa d'agenda 21 escolar i imaprteix classes d'horta ecològica i hort al balcó, en diversos centres: Casa Elizalde a Barcelona, Escola de Natura de Parets, Escola agrària de Manresa...