Pàgines

dijous, 7 d’abril del 2011

CILMA (Consell d'iniciatives locals pel medi ambient)

El butlletí CILMA, s'ha centrat aquest trimestre, en la revalorització de l'activitat i dels espais agraris locals. Ha tingut en compte, entre molts altres articles i experiències interessants,  la nostra!

Aquí teniu el butlletí, amb  l'article de la Masoveria, a partir de la pàgina 18.

http://www.cilma.cat/obrir_arxiu.php?arxiu=/documents/916.pdf

dilluns, 4 d’abril del 2011

INICI DEL CURS "Hort ecològic, a la Masoveria del Marquet"


Aquest passat dissabte dos d'abril, va començar el curs d'horta ecològica, que permetrà als participants, cultivar durant un any,  una parcel.la d'horta.

La sessió, ens va servir, per a coneixe'ns, situar-nos en l'espai, parlar del funcionament del taller, fer el repartiment de les parcel.les i poder xerrar entre tots dels principis de l'agricultura ecològica.

Fa il.lusió, posar cara i nom als horts. A partir d'ara, quan passeu pel Marquet, veureu la Marta, la Mariona, el Javier, l'Aitor, el Xavi, la Núria, l' altra Núria, la Rosa Maria, l'Aida, l'Alhelí, la Carol   i les seves families o amics, remanant la terra i embrutat-se les mans.

Benvinguts a tots i totes, dins aquest màgic racó!

dissabte, 2 d’abril del 2011

PLANTADA DE LA VINYA 2011


L'últim cap de setmana de febrer, va ser totalment absorvit per la plantada de la vinya d'enguany.

Uns dies tan intensos de camp, queden gravats en un racó de la memòria deixant petjades o sensacions, que curiosament, són diferents d'altres plantades.

Tot podria semblar igual: camp, línies, ceps, plantar... però no ho és, cada any, ha portat uns components diferents que dibuixen el color que et queda de record.
Dels quatre camps plantats al llarg d'aquests anys, n'obtenim matissos diferents, i això fa que cada un, tingui la seva olor o essència.





Aquest any, vam optar, plantar només l'Adrià i jo sense més ajuda, que el tractor que vam comprar aquest estiu. Hi ha hagut menys mans,  menys rialles, però tambè menys feina de coordinació i organització prèvia.
D'aquest any, me`n queda la tranquil.litat, la pressa zero, el ritme de formiga que no s'atura, la complicitat total, la mirada que sap veure, notar i explicar-ho  tot i la mirada que tot ho capta i respon...

El camp de bon matí, es va omplir d'entesa i bon ritme, fins l'hora de dinar, en que un bon àpat a Can Brossa, ens va retornar aquella esalforeta reconfrotant al cos, el vi i el xerrar tranquil (dinàvem sense els nanos!) van fer de tarda, un núvol de bon humor, que ens feu anar molt per feina.

L'endemà, va ser un dia semblant en fers i sensacions.
I al final del dia, feina feta, i aquell cansament al cos, que t'avisa que estàs viu, que tens la ment oberta i que et regala, entre un núvol de bona música,  un sofà   i el diari...

                                   

Al cap d'uns dies, al mes de març, a la Vall d'Horta va haver-hi una nevadeta tranquil.la, que ens assegurava la humitat als ceps, i uns dies després, pluja abundant. Gran regal.

Nosaltres solem plantar d'hora, per assegurar el màxim de pluja els primers temps. Això ens comporta una feina extra de desherbar, que   evitariem si plantessim mes i mig més enllà. Però cada any, em obtingut una pluja exel.lent, dies desprès de la plantada, que ens referma en la nostra vocació de plantar aviat.

Enguany, hem plantat 3.300 ceps de la varietat Sumoll.
Per fer-ho, la tarda abans, retallem les arrels del cep i les deixem amb aigua, per mantenir la humitat.
Dies abans, anem preparant el camp, traçant les línies amb pals marcadors i amb fil per on obrirem el solc amb el tractor.
Un cop fet el solc, l'un hi col.loca el cep i l'altre vigilant que quedi recte, compacta la terra. Això, fins a 3.300 vegades!