Pàgines

dijous, 26 de novembre del 2009

VII TROBADA D'ESTUDIOSOS DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L'OBAC

El passat 18 i 19 de novembre es va celebrar al Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, la VII Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Trobada en que es realitzaven les ponències de tots aquells que durant l'any havien dut a terme estudis diversos, sobre fauna, vegetació o patrimoni cultural dins el Parc. L'Adrià hi va participar presentant un resum de la memòria de la prospecció etnobotànica i revalorilització del patrimoni genètic agrícola, en la que ha treballat col.laborant amb la finca les Refardes de Mura. Estudi del que ja us en vam parlar a l'entrada del bloc del dia 23 de setembre.

dimecres, 18 de novembre del 2009

HERBA TALPERA

Avui hem recollit llavors d'Estramomi, l'herba talpera...
Acabant de recollir el camp de mongeteres, hem observat, com l'Estramoni, començava a deixar anar les seves llavors.
L'estramoni, fa flor a la primavera, recobrint les seves llavors dins una càpsula protegida per punxes.
Aquí veiem com, quan està seca, obre la càpsula, deixant caure les llavors a terra, per reproduïr-se.
Nosaltres el que fem, és aprofitar el moment, agafar alguna llavor i guardar-la fins la primavera, moment en que les sembrarem pels horts.
De l'Estramoni, també se'n diu herba Talpera, ja que les seves arrels, fan una olor que allunya als talps. Per tant, ens és una complement importantíssim a l'hort!

diumenge, 15 de novembre del 2009

ENS VISITEN DESDE PALAU SOLITÀ

El Dissabte al matí, van venir, desde Palau Solità i Plegamans, un grup de persones a fer una visita-taller sobre el cultiu de la mongeta del ganxet. Ho feren, dins un programa promogut pel departament de medi ambient de l'Ajuntament de Palau.
Després d'una visita al que és la casa-museu del Marquet de les Roques, vam centrar-nos propiament a les activitats de la Masoveria entorn la mongeta.

L'Adrià, va explicar el cultiu en ecològic d'aquest llegum per fer després un taller pràctic de la batuda.

Primer, van portar les mongeteres ben seques, a l'era. Un cop allà, van trepitjar-les fort per tal que les mongetes anessin caient. Aquí veiem unes fotos, dels més atrevits, agafant la forca per picar i remoure amb força les mongeteres.

Aquest és el sistema més manual (i divertit pels nens!). Quan tenim grans quantitats de mongetera, el que fem , es aixafar-les amb el tractor (ja penjarem fotos quan fem la gran batuda!).

Un cop van tenir les mongeteres marejades amb la forca, de nou els més treballadors (Ferran, Emma i la seva enèrgica mare), van agafar un raspall, per tal d'anar separant la baina, que havia quedat a dalt, de la mongeta (que queda a sota, doncs pesa molt més). Un cop s'han fet les dos piles... Agafem la de la mongeta i la passem pel sedàs. Mireu que bé ho fa el Ferran! Quedant així, la mongeta neta i apunt d'embossar-la, cosa que l'Emma va fer amb moltíssima concentració! Que tingueu BON PROFIT! I recordeu, que per coure-les, va bé deixar-les una nit en remull (tot i que aquestes són tendríssimes), i l'endemà posar-les amb aigua freda i a foc MOLT baix, per tal que es coguin sense cap pressa i molt lentament.
A tots, va ser un plaer, compartir amb vosaltres aquest matí ple de gestos senzills i autèntics, tal i com són les feines de pagès. GRÀCIES!

TEMPS DE QUÈ...?

Aquest és el roser que tenim al pati de casa.
Les plantes, no tenen calendari ni rellotge, el seu cicle, va amb el temps... la bonança dels últims dies, ha portat als rosers a fer flor, quan "no toca"...
Fa uns quinze dies, en una visita a la masia l' Armengol (Sant Llorenç Savall), ja ens comentava el seu pagès tot perplex, que les carxoferes li estaven donant carxofes...
Fotos d'aquest migdia mateix, 14 de novembre!

divendres, 13 de novembre del 2009

RECOLLIDA D'AIGÜES

Preciosa ermita de Sant Feliuet de Vallcàrcara, amb el seu rellotge de sol.
Filtre, que aconsegueix separar l'aigua dels residus, aconduïnt l'aigua de la pluja al dipòsit i les fulles o sorra, en un tub a part, que cau a terra.
Fa uns dies, en una excursió per l'entorn amb els nostres nanos, vam visitar l'ermita de Sant Feliuet de Vallcàrcara, mireu quin sistema d'aprofitament d'aigües pluvials més interessant!
A la foto no s'aprecia amb prou nitidesa, però hi ha una aixeta i tot, fent de font d'aigua de pluja!

dijous, 12 de novembre del 2009

COLOR DE BLAT

I aquí, el testimoni gràfic, de que l'ensurt es va quedar en gran ensurt, i la mongeta (penjada a les bigues de tots els coberts de la Masoveria del Marquet), ha sabut anar torrant el seu color i assecant-se amb harmonia, esperant amb ganes el dia, del que és una gran festa: Batre-la!