Pàgines

dimarts, 27 d’octubre del 2009

AVUI VOLEM... SOL I VENT!

Amb les mongeteres caigudes sobre un terra humit i embassat, calia actuar depressa.
Com a primera solució: se'ns va acudir, aixecar de nou l'estructura, per tal que la planta s'assequés al camp, encara enxarxada.
El nostre veí Ramon de Can Brossa, (Gràcies Ramon!) ens ajudà tibant els tensors amb el seu tractor. Tot i així, l'enorme pes que havia de suportar (doncs la mongetera estava empapada), feia que els cables, no aguantessin i acabessin petant.
La segona de les solucions: arrencar la mongeta i penjar-la per tal que s'anés assecant.
Així ho hem fet! El més gran problema ha estat trobar prou bigues, per tal de penjar l'enorme quantitat de mongeteres que tenim!
Ara, a fer sol i vent!

dissabte, 24 d’octubre del 2009

PLUJA I VENT

A les fotos s'aprecien, cables i tensors de ferro, partits o torçats per la força del vent, motiu pel qual, va cedir tota l'estructura que aguantava les mongeteres.
Aquesta setmana, hi ha hagut uns dies de fortes pluges i vent a la Vall d'Horta.
Després del temporal, ens vam llevar amb aquest panorama... les 18 fileres de mongeteres del ganxet havien caigut a terra, i ho van fer en els pitjors dels moments: ambient humit, terra embassat, mongeteres a pocs dies d'estar al punt òptim per collir...
Fa anys que treballem en xarxes d'aquest tipus fent mongeta, n'hem fet a Gallecs amb en Manel Conill, al Parc Agrari a Sabadell... mai ens haviem trobat amb aquest entrebanc.
Sap greu, i més, en un any, que la mongeta havia crescut saníssima, només s'havia detectat un petit focus de pugó, rapidament controlat gràcies a un parell de nits fredes.
En moments així, et ve de nou al cap (com moltes altres vegades), la fragilitat en que es troba el petit pagès, i com la feina ben feta, depèn al capdevall, de quelcom tan allunyat al teu saber fer o a la teva intervenció.
Potser és aquí també on rau la màgia d'aquest ofici...

dimecres, 7 d’octubre del 2009

MARIETA DE L'ULL VIU

Ahir vam detectar dos focus de pugó a les mongeteres. Les marietes, molt hàbils, ja l'havien trobat. Aquí teniu unes fotos de la gran ajuda que fan a l'hort, doncs, xino xano, es mengen el pugó.
De tota manera, per assegurar que acabem amb el pugó d'una manera ràpida, demà al matí farem un tractament de sabó potàssic, permès en agricultura ecològica. Amb el sabó i les marietes, es controlarà el pugó.
La terra del marquet Masoveria del Marquet de les Roques